“Kadınların Yürüyüşü”: Belaruslu sanatçı Olga Yakubovkaya’nın sergisi açıldı

Sevilay

Yeni Üye
“Kadın Yürüyüşü”, Ağustos 2020’deki hileli seçimlerden sonra Belarus halkının özgürlük mücadelesine adanmış bir dizi resimdir. Bunlar, Belaruslu illüstratör Olga Yakubovskaya’nın kedileri olan “Özgürlük Kedileri”ni tasvir eden resimlerdir. Bu da onları La Toscana delle donne kapsamında kadına yönelik şiddete karşı uluslararası günde bugün Palazzo Strozzi Sacrati’de açılan serginin baş kahramanları haline getirdi”. Belaruslu kadınlara – siyasi mahkumlara adanan ve toplumun dikkatini Belarus’taki ifade özgürlüğü ve temel hakların eksikliği sorununa çekmek için tasarlanmış bir sergi.
Kurdeleyi Başkan Eugenio Giani, Festivalin yaratıcısı Kabine Başkanı Cristina Manetti, yazar ve İtalya’daki Belarus Halk Büyükelçiliği temsilcisi Yulyia Yukhno kesti.

Başkan Eugenio Giani, “Cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve özgürleşmesi için verilen mücadele, herkesin yaşayabilmesi gereken bir değer olan özgürlük kavramıyla derinden bağlantılıdır” dedi. Ancak Belarus’ta bu ne yazık ki olmuyor ve bu nedenle Toskana Bölgesi özgürlük isteyen ve demokrasi ilkelerine göre temsil edilmek isteyen Belaruslu kadın ve erkeklerin yanında duruyor. Desteklemek istediğimiz ve aynı zamanda kültürden de geçen bir savaş, burada başkanlık karargahında memnuniyetle karşıladığımız Olga Yakubouskaya’nın sergisinin de gösterdiği gibi.”

“Şu anda Belarus özgürlüğü ve demokrasisi için savaşıyor. Serginin yazarı Olga Yakubouskaya, bu mücadelenin bir kadın yüzüne sahip olduğunu söylüyorlar. Kadın hakları mücadelemizin bir parçası, temel bir parçası, dolayısıyla bugün bizim için önemli bir gün. Bu sergi Belaruslu kadın siyasi mahkumlara adanmıştır. Bir gün vatanımızın özgür olacağına ve hepimizin güçlü olması gerektiğine inanıyorum.”

İtalya’daki Beyaz Rusya Halk Büyükelçiliği temsilcisi Yulyia Yukhno’nun çağrısı şöyle: “Duyulmamıza ve duyulmamıza yardımcı olun. Ülkemizde duruma ilgi düşük ama yüksek kalmasını istiyoruz. Artık bir mülteci nüfusu haline geldik. Derneğimi kurmak için Floransa’yı seçtim ve Toskana Bölgesi davamızı ilerletmemde bana çok yardımcı oldu. Hepinizden bizi desteklemeye devam etmenizi rica ediyorum ki biz de hemşehrilerimize destek olabilelim.”

Şu anda Belarus’ta parmaklıklar ardında 160 kadın var; bu yaklaşık bir rakam çünkü hepsi kendilerini siyasi mahkum olarak tanımlamaya ve bu kategorideki mahkumlardan beklenen şiddet ve kısıtlamalara maruz kalmaya hazır değil. 430 kişi daha ev hapsine mahkum edildi. Hüküm giymiş kadınların çoğunun çocukları var ve yıllardır ayrı yaşıyorlar. Belaruslu kadınlar 2020 yılında hâlâ baskıya maruz kaldıkları ülkelerinin özgürlük mücadelesine aktif olarak katıldılar.