Kongo’da Silah ve Palalardan Kurtuldular. Dünyanın Bilmesini İstiyorlar.

dunyadan

Aktif Üye
Kongo’da Silah ve Palalardan Kurtuldular. Dünyanın Bilmesini İstiyorlar.
BUNIA, Demokratik Kongo Cumhuriyeti — Demokratik Kongo’nun kuzeydoğu köşesindeki Ituri Eyaletinin başkenti olan büyük tozlu bir kasaba olan Bunia’daki Salama Kliniğine ulaştığımda çocuklar ve yetişkinler bandajlıydı ve hala şoktaydılar. Kongo Cumhuriyeti.

Yaklaşık 36 saat önce, yerinden edilmiş yaklaşık 20.000 kişiye ev sahipliği yapan geniş bir kampta çadırlarda uyurken saldırıya uğradılar. Plaine Savo adlı o özel kampa, çoğu geçen ay içinde, hükümet karşıtı bir milis kuvvetlerinden Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri ve sadece bir mil uzakta bulunan Kongo ordu kampları tarafından korunacaklarını düşünerek kaçmışlardı.

Milisler yine de Salı gecesi küstah bir hareketle saldırıya geçtiler, silahlar ateşlediler ve palalar salladılar.

Yedi çocuğuyla kampta barınan Janine Lotsove, “Çadırlarımızda kalmamız için bağırışlar vardı, bu yüzden ilk başta hareket etmedik” dedi. “Ama sonra isyancıların yakındaki diğer çadırları da açıp insanları palalarla kesmeye başladıklarını duyduk. Çadırlarında kalanlar katlediliyor, biz de çocuklarımızla birlikte koşmaya başladık ve üzerimize ateş açtılar” dedi.

Saldırı, ülkenin şiddet, yolsuzluk ve etnik gerilimlerle boğuşan doğu bölgesinde neredeyse bir yılın en büyük saldırılarından biriydi. Birleşmiş Milletler mülteci teşkilatı tarafından Kasım ayında yapılan bir sayıma göre, yaklaşık 5,6 milyon Kongolu evlerinden oldu. Yaklaşık 90 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkeden bir milyondan fazla kişi kaçarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa gibi yerlere sığındı.

Bölgedeki BM kuvvetlerinin bir komutanı bana, Plaine Savo kampına tekerlek izleriyle dolu yollarda olabildiğince hızlı ulaştıklarını söyledi. Ancak yardım yetkilileri, 20 dakika içinde milislerin yaklaşık 60 kişiyi katlettiğini ve en az 50 kişiyi yaraladığını söyledi.

33 yaşındaki Janine Lotove, yedi çocuğuyla birlikte kampa sığınmıştı ve milislerden kaçarken dizinden vurulmuştu.

En ağır yaralılardan yirmi biri helikopterle, Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından desteklenen Salama Kliniğine götürüldü. Kongo’nun bu bölgesinde terör estiren 120 kadar farklı milis var.

Saldırıdan önce, son iki haftayı Uluslararası Ceza Mahkemesi için yirmi yıl önce savaş suçlarından kurtulanları belgeleyerek geçirmiştim. Yeni saldırıların fotoğraflarını çekmek istemedim.

Son 20 yıldır aralıksız olarak Kongo’da yaşadım ve çalıştım ve son iki yıldır bir düzine Kongolu fotoğrafçı ile burada yaşamın canlılığını çatışmanın dar kapsamının ötesinde göstermek için ortak bir proje yürüttüm. Ancak geçmişteki savaş suçlarını belgeleyerek, ne kadar zor olursa olsun, failleri sorumlu tutmak için yapılan vahşetlerin kanıtlarını toplamanın önemini öğrendim.

Hükümete göre Salı günkü saldırıdan herkesin CODECO – Kongo Kalkınma Kooperatifi – dediği milis grubu sorumlu. Son zamanlardaki en kötü saldırılardan biriydi, ancak şiddet, hükümetin bölgede sıkıyönetim ilan ettiği Mayıs ayından bu yana arttı: Bir insan olan Kivu Security Tracker’a göre, 2021’in son altı ayında Ituri’de 800’den fazla ölüm kaydedildi. hakları projesi.

Klinikte, bir tercümanla birlikte, küçük, kül bloklarından oluşan odaların içinden geçtik ve yaralıların çoğunun, çoğu kimliği belirsiz, tedavi için onları hava yoluyla havaya uçurmak için ailelerinden ayrılmış, ailelerinden ayrılmış çocuklar olduğunu gördük. Üç yetişkin saydım.

Onlara, “Olanlarla ilgili hikayeni anlatmak ister misin? Eğer öyleyse, dinlemek için buradayım. Değilse, sorun değil.” Ancak her yetişkin konuşmak ve fotoğrafının çekilmesini istedi ve yetişkinler de çocuklarının fotoğrafının çekilmesine rıza gösterdi. Hikayelerinin duyulmasını istediler.

Solda oturan, yaklaşık 7 yaşında olan Rosinne Vive ve sağda oturan 13 yaşındaki Cecile Shukuru, pala darbelerinden kurtuldu ve helikopterle kliniğe kaldırıldı.

Yatakta sessizce yan yana oturan 7 yaşındaki Rosinne Vive’ın başında ve boynunda pala yaraları vardı ve 13 yaşındaki Cecile Shukuru’nun omzunda pala darbeleri vardı.

11 yaşındaki Catherine, Rosinne ve Cecile’in kuzeni, kalçalarından ve cinsel organlarından geçen bir merminin neden olduğu fistülü onarmak için ameliyattan çıktıktan sonra bilincin içine ve dışına sürüklendi. Catherine ve annesi Bayan Lotove, kaçarken vurulmuştu.

Saldırı sırasında cinsel saldırıya uğrayan 10 yaşından küçük bir kız çocuğu da dahil olmak üzere diğer birçok çocuğun kasıklarında yaralar vardı.

Klinik müdürü Dr. John Kakule Ngendo, “Görünüşe göre kızları hedef alıyorlar ve özellikle onları genital bölgeden vurmaya çalışıyorlar” dedi.

33 yaşındaki Bayan Lotove, yedi çocuğunun hepsinin saldırıdan sağ kurtulmayı başardığını söyledi. Dizine aldığı kurşun yarası nedeniyle tedavi altına alındı. Ancak erkek kardeşi ve iki çocuğunun palalarla öldürüldüğünü söyledi.

Salama Kliniği’nde bilincine girip çıkarken bir kadın, 11 yaşındaki Catherine Lotove’nin elini tutuyor.

Saldırının olduğu gece, “İnsanlar her yöne koşuyorlardı. Kızımla yakındaki bir çadırda saklandım ve onun da vurulduğunu anladım.” BM güçleri gelip milisleri uzaklaştırana kadar orada saklandıklarını söyledi.

65 yaşındaki Logo Lupka, sadece bir haftadır kampta olduğunu söyledi. Kalçasından vuruldu. Altı çocuğu hayatta kaldı, ancak karısı yanındaki çadırda kurşunla vurularak öldürüldü.

“Onu bugün gömecekler,” dedi. “Artık bana sadece Tanrı yardım edebilir.”

65 yaşındaki Logo Lupka, kampa yapılan saldırıdan sadece bir hafta önce köyünden kaçmıştı. Kalçasından vuruldu, ancak karısı yanındaki çadırda vurularak öldürüldü. “Şimdi bana sadece Tanrı yardım edebilir” dedi.

Hema etnik grubundan 31 yaşındaki bir çiftçi olan Logo Lonu, memleketine yapılan saldırılardan kaçtıktan sonra karısı ve beş çocuğuyla üç haftadır kampta barınıyordu.

CODECO milislerindeki saldırganlar farklı bir etnik gruptan, Lendu’dandı. Çiftçi olma eğiliminde olan Lendu, Hema pastoralistleriyle, etnik bölünmeleri şiddetlendiren sömürge yönetimine dayanan uzun süredir devam eden bir rekabete sahiptir.

Bay Lonu, kampta silah sesini ilk duyduklarında, “Bizim için gelen Lendu’nun bu olamayacağını düşündük” dedi. BM barış güçlerine atıfta bulunarak, “Yerinden edilmiş bir kamptayız ve yakınlarda bir ordu kampı ve bir MONUSCO üssü var” diye ekledi.

“Görmek için dışarı çıktım ve biri kapının dışındaydı ve bana ateş etti. Kurşun ıskaladı ve tekrar içeri girdim ama sonra çadıra ateş etti ve bacağımdan vuruldum. 13 yaşındaki oğlum da kolundan vuruldu.”

Milisler çadırlara ateş açtı. Yanındaki, Bay Lonu, dokuz kişinin öldürüldüğünü söyledi. “Kendimi savunmanın bir yolu yoktu, bir pala bile yoktu,” dedi, “Öleceğimi sandım.”

31 yaşındaki Logo Lonu, Kongo ordusu ve yakınlardaki BM üsleri tarafından korunduğu için ailesinin yerinden edilmiş kişiler kampında güvende olacağını düşündüğünü söyledi.