Koruma Ve Güvenlik Görevlisi Ne Iş Yapar ?

Onur

Yeni Üye
Koruma ve Güvenlik Görevlisi Nedir?

Koruma ve güvenlik görevlisi, bireylerin, işletmelerin veya kurumların güvenliğini sağlamak amacıyla görev yapan profesyonel kişilerdir. Bu görevliler, genellikle bir tesisteki düzenin korunması, hırsızlık, hile, zarar verme, kavga gibi olayların önlenmesi için çalışırlar. Ayrıca, çalışanların ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak ve acil durumlarda gerekli önlemleri almak da görev tanımlarına dahildir.

Koruma ve güvenlik görevlilerinin görevleri, çalıştıkları sektöre ve görevli oldukları alana göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle güvenliği sağlamak, olaylara müdahale etmek ve raporlama yapmak gibi temel sorumlulukları bulunur.

Koruma ve Güvenlik Görevlisinin Görevleri Nelerdir?

Koruma ve güvenlik görevlisi, çalışan, ziyaretçi ve malzeme güvenliğini sağlamak için birçok farklı görevi yerine getirir. Bu görevler şunlar olabilir:

1. **Güvenlik Turu Yapmak:** Güvenlik görevlisi, belirli aralıklarla çalıştığı alanda güvenlik turu yaparak her şeyin düzgün ve güvenli olduğundan emin olur. Bu turlar, hırsızlık, yangın, tecavüz, vandalizm gibi olayların önlenmesi için kritik öneme sahiptir.

2. **Tehditleri Engellemek:** Olası tehlikeleri önceden tespit etmek ve bu tehditleri engellemek güvenlik görevlisinin en önemli görevlerinden biridir. Bu, şüpheli davranışları fark etmek ve gerekli önlemleri almak anlamına gelir.

3. **Ekipman ve Sistemlerin Kontrolü:** Güvenlik görevlisi, alarm sistemlerini, güvenlik kameralarını, giriş çıkış kontrol sistemlerini ve diğer güvenlik donanımlarını denetler. Ekipman arızalarını hızlı bir şekilde raporlar ve gerektiğinde tamir edilmesini sağlar.

4. **Acil Durum Müdahalesi:** Bir acil durum anında, güvenlik görevlisinin olay yerine hızlı bir şekilde müdahale etmesi ve güvenliği sağlamak için doğru adımları atması gerekir. Bu, yangın, hırsızlık, sağlık sorunları ya da başka bir kriz durumu olabilir.

5. **Raporlama:** Güvenlik görevlisi, olaylar hakkında rapor tutar ve yöneticilere veya ilgili mercilere bildirir. Bu raporlar, olası yasal işlemler için de önemli belgeler olabilir.

6. **Kişisel Güvenlik Sağlamak:** Çalışanların, müşterilerin veya diğer bireylerin güvenliğini sağlamak için çeşitli güvenlik önlemleri alınır. Bunun yanı sıra, bir kriz durumunda güvenli bir çıkış yolu sağlanması için hazırlık yapılır.

Koruma ve Güvenlik Görevlisinin Eğitim ve Yeterlilik Şartları

Koruma ve güvenlik görevlisi olmak için bazı eğitim şartları ve yeterlilik gereksinimleri bulunmaktadır.

1. **Eğitim:** Türkiye’de koruma ve güvenlik görevlisi olabilmek için en az ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. Ancak, birçok güvenlik şirketi, lise ve üniversite mezunlarını tercih etmektedir. Ayrıca, özel güvenlik alanında verilen eğitim programları bulunmaktadır. Bu programlarda; güvenlik prosedürleri, yasalar, kriz yönetimi, yangın güvenliği, ilk yardım gibi konular öğretilir.

2. **Özel Güvenlik Kimlik Kartı:** Koruma ve güvenlik görevlisinin resmi olarak görev yapabilmesi için özel güvenlik kimlik kartına sahip olması gerekmektedir. Bu kart, güvenlik sertifikası ve eğitimini tamamlayan kişilere verilir.

3. **Fiziksel Yeterlilik:** Güvenlik görevlileri, hızlı bir şekilde olaylara müdahale edebilmek için genellikle fiziksel olarak sağlıklı ve dayanıklı olmalıdır. Bunun yanı sıra, bir kriz anında stresle başa çıkabilme yeteneğine sahip olmaları önemlidir.

4. **Hukuki Bilgi:** Güvenlik görevlisinin, hukuki mevzuatlar konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Yasal olarak sınırları aşmamak, doğru şekilde hareket etmek ve olayları doğru bir şekilde raporlamak önemlidir.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Kimlere Hizmet Verir?

Koruma ve güvenlik görevlileri, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kurum ve işletmelere hizmet verir. Bu alanlar şunlar olabilir:

1. **Özel Sektör:** Büyük alışveriş merkezleri, ofis binaları, oteller gibi ticari işletmelerde güvenlik görevlileri çalışabilir. Bu tür mekanlarda genellikle gece ve gündüz vardiyalarıyla çalışırlar.

2. **Kamu Kurumları:** Belediyeler, devlet daireleri, okullar ve hastaneler gibi kamu kurumlarında da güvenlik görevlilerine ihtiyaç vardır. Bu kurumlarda güvenlik görevlileri, çalışanların ve vatandaşların güvenliğini sağlar.

3. **Özel Koruma Hizmetleri:** Bazı durumlarda, VIP kişilere veya özel mülk sahiplerine yönelik güvenlik hizmetleri sunan şirketler bulunur. Bu tür hizmetlerde, güvenlik görevlisi daha kişisel ve özel bir koruma sağlar.

4. **Etkinlik Güvenliği:** Konserler, spor etkinlikleri, kongreler gibi büyük organizasyonlarda, güvenlik görevlileri etkinliğin düzenini korur ve katılımcıların güvenliğini sağlar.

Koruma ve Güvenlik Görevlisinin Çalışma Koşulları Nasıl Olur?

Koruma ve güvenlik görevlisinin çalışma koşulları, görev yaptığı alana bağlı olarak değişebilir. Ancak bazı genel özellikler bulunur:

1. **Vardiya Sistemi:** Güvenlik görevlileri genellikle vardiya usulü çalışır. Gece ve gündüz vardiyaları olabilir. Bu nedenle, gece çalışabilme, uzun saatler boyunca ayakta durabilme gibi özelliklere sahip olmaları gerekmektedir.

2. **Riskli Çalışma Alanları:** Güvenlik görevlileri bazen riskli çalışma alanlarında görev alabilirler. Örneğin, yangın riski yüksek alanlarda ya da büyük kalabalıkların bulunduğu etkinliklerde güvenlik sağlamak zor olabilir.

3. **Psikolojik Baskı:** Sürekli olarak tehdit altında olmak ve çeşitli olaylarla karşılaşmak, güvenlik görevlilerinin psikolojik olarak da zorluk yaşamasına neden olabilir.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Koruma ve güvenlik görevlisi olabilmek için belirli kriterler ve hazırlıklar gerekmektedir. Bunlar şunlardır:

1. **Eğitim ve Sertifika:** İlk adım, güvenlik görevlisi olarak çalışabilmek için gereken eğitimleri almak ve sertifika kazanmaktır.

2. **Fiziksel ve Zihinsel Hazırlık:** Bu işte başarılı olabilmek için fiziken sağlıklı olmak ve stresli durumlarla başa çıkabilmek gerekmektedir.

3. **İletişim Becerisi:** Güvenlik görevlileri, olayları sakin ve profesyonel bir şekilde yönetebilmek için iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır.

Koruma ve güvenlik görevlisi, toplumun her alanında kritik bir rol oynar. Güvenliği sağlamak için aldıkları eğitim, fiziksel ve zihinsel dayanıklılıkları, etkili kriz yönetimi gibi beceriler, onları bu önemli görevde başarılı kılar.