Okul birleşmeleri, Toskana TAR’daki kesintilere meydan okuyor

Sevilay

Yeni Üye
Toskana Bölgesi, okul kurumlarının birleşmesine karşı mücadeleyi sürdürüyor ve aynı zamanda Lazio’nun TAR’ı öncesindeki Hükümet kararnamesine karşı çıkarak önümüzdeki üç yıl içinde 20’den fazla okul özerkliğinin kesilmesini engelliyor. Konseyin kararı, son aylarda atılan bazı adımların ardından geldi: Bölgeler Konferansı’nın “Eğitim, Üniversite ve Araştırma” Komisyonu’nda ve aynı Konferansın genel kurul oturumunda dile getirilen olumsuz görüş, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz. bütçe kanununun boyutlandırmaya ilişkin hükümleri ve Toskana’nın doğru boyutlandırmanın mevcut boyut olduğunu doğruladığı bölgelere yönelik bölgesel karar.
Şimdi Bölge, Ekonomi ve Maliye Bakanı ile mutabakatla Milli Eğitim ve Liyakat Bakanlığı tarafından geçen Haziran ayında çıkarılan bakanlıklar arası kararnamenin ve bunun sonucunda ortaya çıkan tüm kararların ihtiyati olarak askıya alınmak suretiyle iptalini idari yargıdan talep etmek için harekete geçiyor. Gelecek yıldan itibaren Toskana okullarının genel ve idari hizmetlerindeki yönetici ve müdürlerin sayısını azaltan kanunlar.

Temyize konu olan Kararname, Toskana’nın mevcut 470 okul özerkliğinin 2024/2025 için 455’e, 2025/2026 öğretim yılı için 452’ye ve 2026/2027 için 446’ya düşürülmesini öngörmektedir.

Başkan Giani, “Sadece üç yıl içinde mevcut duruma kıyasla 24 eğitim kurumunun azalmasına tahammül edemiyoruz” diyerek hükümetin kararlarının “hem içerik hem de yöntem açısından yanlış olduğunun altını çiziyor, çünkü sistem bölgesel olarak zayıflamış durumda” okul sisteminin özellikle iç ve dar alanlara zarar vermesi ve Bölgeler ile karşılaştırılması sorgulanmakta, dolayısıyla okul organizasyonu disiplini konusundaki yeterlilikleri baltalanmaktadır”.

İtiraz gerekçeleri arasında aşırı yetki ve keyfilik, açık mantıksızlık, eğitim hakkının güvence altına alınmasında tarafsızlık, şeffaflık, verimlilik ve iyi yönetim ilkelerinin ihlali yer alıyor. Bölge’nin gözünde, her şeyden önce Devlet ve Bölgeler arasındaki sadık işbirliği ilkesine ve Başlık V’te öngörülen ve anayasal içtihatlarla açıklığa kavuşturulan ikame yetkisinin doğru kullanılması ilkesine saygı gösterilmemesi söz konusudur. Özellikle, Hükümet’in, birleşik Eyalet-Bölgeler Konferansı’nda anlaşma olmamasına rağmen kesintileri öngören kuralları, “kuru bir devlet ikame müdahalesi” oluşturmakta ve Anayasa’nın görevlendirdiği “Bölgelerin etkili ve gerçek anlamda işbirliğine dayalı katılımını” dışlamaktadır. okul ağını eklemleme yeterliliği. İtiraz ayrıca, tedbirin Pnrr tarafından dayatıldığı iddiasını ortadan kaldırmayı ve Planın 4. Misyonunda belirtilen bazı noktaları açıklığa kavuşturmayı amaçlıyor.

“Okul ağının yeniden düzenlenmesi başka bir şekilde yapılmalıydı ve yapılabilirdi, tıpkı Bölgelere başka bir şekilde boyutlandırma konusunda daha fazla özerklik verilmesi gerektiği ve verilmesi gerektiği gibi, bölgelerin belirli ihtiyaçlarına yanıtlar sağlamaya çalışmak için bu adalardan ve dağ belediyelerinden iç alanlar. Bunun yerine, bu şekilde yalnızca kesintiler empoze ediliyor ve ardından bunların nerede gerçekleştirileceğini söyleme sorumluluğu Bölgelere aktarılıyor”, konseyin eğitim konseyi üyesi Alessandra Nardini’ye verdiği kararı şöyle açıklıyor: “Maalesef pandemi Hükümete ders verdi çok az. Kamu sağlığına ya da okullara yatırım yok. Siz kesmeyi ve tanımlamayı seçiyorsunuz.”

“Yıllar boyunca kendini doğru boyutlandırmaya, dikey sürekliliği garanti edecek Kapsamlıları oluşturmaya adamış, pedagojik ve organizasyonel bir bakış açısıyla bunların pozitif değerini kabul eden bizimki gibi bir Bölge için – Giani ve Nardini’ye devam edin – şimdi kesmek negatif üretmek anlamına geliyor eğitim ve istihdam açısından etkileri”.
“ANCI ve UPI Toscana aracılığıyla Belediyeler ve Eyaletler ile ve sendikalarla, nasıl harekete geçileceğini ve bu tercihe ve okullarda kesintilere yol açacak diğer tüm seçimlere nasıl karşı çıkacağımızı paylaşmak için görüşmeye devam edeceğiz”.