Trump, Cumhuriyetçilerin uzun süredir devam eden kürtaj karşıtı politikalarını yeniden uygulamaya koyuyor

Seksenler

Yeni Üye
Başkan Trump Cuma günü, Cumhuriyetçilerin uzun süredir devam eden kürtaj karşıtı politikasını, kürtaj yapan veya teşvik eden herhangi bir denizaşırı sivil toplum kuruluşunun federal fonlanmasını yasaklayan “Mexico City Kuralı” olarak yeniden yürürlüğe koydu.

Hareket, Yüksek Mahkeme'nin 1973 yılında Roe v. Ulusal kürtaj hakkını yaratan ve 2022'de mahkemeye çıkan Wade'i kutlamak için.

Federal yasa halihazırda vergi mükelleflerinin dolarlarının yurtdışındaki kürtaj hizmetlerini desteklemek için kullanılmasını yasaklıyor. Ancak 1984'te Başkan Ronald Reagan bir adım daha ileri gitti ve aile planlaması hizmetlerinde kürtajı tartışan veya kürtaj haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarına, bu gruplar Amerikan vergi mükelleflerinin paralarını kullanmasa bile, dış yardımları engelledi.

O zamandan bu yana geçen kırk yılda siyasetin bir tahterevalli hikayesi oldu. Aralarında Joseph R. Biden Jr.'ın da bulunduğu Demokrat başkanlar bu yasayı iptal etti, Cumhuriyetçiler ise eski durumuna getirdi. Son 40 yılın 21'inde yürürlükte.

Bay Trump'ın yasağı yeniden uygulamaya koyması sürpriz değil. 2016 yılında başkanlığa aday olduğunda kürtaja karşı güçlü bir duruş sergiledi ve Roe'yu devirecek Yüksek Mahkeme yargıçlarını atama sözü vererek Hıristiyan muhafazakarların desteğini kazandı. Roe'nun devrilmesinden bu yana geçen iki buçuk yılda kürtaj Cumhuriyetçiler için daha karmaşık bir konu haline geldi ve Bay Trump, bunu 2024 kampanyasının odak noktası haline getirmedi.

Ancak Bay Trump'ın hâlâ endişelenmesi gereken partisinin sağ kanadı var; özellikle de Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Robert F. Kennedy Jr.'ın seçiminin karmaşık bir kürtaj sorunu olması nedeniyle. Geçtiğimiz ay Capitol Hill'de senatörlerle yaptığı ziyarette Bay Kennedy, Missouri Cumhuriyetçisi Senatör Josh Hawley'e, geniş kapsamlı kürtaj karşıtı gündemin bir parçası olarak politikanın eski haline getirilmesini destekleyeceğine dair söz verdi.

Hawley, sosyal medyada Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'nın baş harflerini kullanarak, “Beni Başkan Trump'ın yaşam yanlısı politikalarını HHS'de yeniden devreye sokmaya adadı” diye yazdı. “Bu, Mexico City'nin politikalarının eski haline getirilmesini ve vergi mükelleflerinin ev içi kürtaj için finansmanına son verilmesini içeriyor.”

Nisan 2023'te başkanlığa aday olurken Kennedy, hamileliğin ilk üç ayından sonra federal kürtaj yasağını destekleyeceğini söyledi, ancak ardından hızla geri adım attı. Kampanyası, Bay Kennedy'nin “kürtajda kürtaja ilişkin tutumunun her zaman kadının seçme hakkı olduğunu” belirten bir bildiri yayınladı ve şunu ekledi: “Kürtajı yasaklayan yasayı desteklemiyor.”

Ertesi yıl sosyal medyada görüşlerini açıklayan uzun bir mesaj yayınladı. “Kürtajın bir noktaya kadar kısıtlanmaması gerektiği yönünde ortaya çıkan fikir birliğini destekliyorum” diye yazdı. “Bu noktanın, bebeğin rahmin dışında yaşayabilir olduğu zaman olması gerektiğine inanıyorum.”

Üreme hakları savunucuları, Mexico City'nin politikalarının yurtdışındaki kadınlar üzerinde yıkıcı bir etki yarattığını, istenmeyen gebeliklerin sayısını artırdığını, çok ihtiyaç duyulan aile planlaması programlarının ölçeğini küçülttüğünü ve bazen kadınları, anne ölümlerinin önde gelen nedeni olan güvenli olmayan kürtajlara yönelttiğini söylüyor.

Bay Trump, 2017'de ilk kez göreve geldiğinde politikayı en son yeniden uygulamaya koyduğunda, Dışişleri Bakanlığı'na yasağa tabi olabilecek ek kuruluşları belirlemesi yönünde talimat vererek politikayı genişletmişti. İki yıl sonra, yani 2019'da Bay Trump, kürtaj yapan diğer yabancı gruplara para veren yabancı gruplara federal finansman sağlanmasını önleyecek politikayı daha da genişletti.