Trump yönetiminden Trump İdaresi tarafından değerlerini 1'den 5'e kadar bir ölçekte kanıtlamaları istenir.

Seksenler

Yeni Üye
Geçen hafta, Trump hükümeti, Federal Yüksek Mahkemeye yardım programlarının gözden geçirilmesinin sonuçlandırıldığını ve ulusal çıkarları olmayanları sonuçlandırdığını söyledikten sonra, ABD yardım sözleşmelerinin neredeyse tamamını sona erdirdi.

Bununla birlikte, son birkaç gün içinde, bu programların birçoğu, projelerinin ne yaptıklarını (veya yaptığını) ve bu çalışmanın ulusal çıkarlarla nasıl eşleştiği çok ayrıntılı olarak istendiği bir anket aldı.

Haberler tarafından alınan anket “Yabancı Yardım İncelemesi” başlıklıdır. Bazı ajanslar, toplanan verilerin “yönetimin dış muayenesini kontrol etmenin bir sonraki aşamasını desteklediğini” gösteren talimatlarla aldı. Anketlerin iadesi için son tarihler 7-17 Mart tarihleri arasında yeterlidir.

İncelenen projelerin çoğu, inceleme sürecinin başlangıcından bu yana herhangi bir federal fon almadıkları için çalışanlarını serbest bıraktı ve kapılarını kapattı. Başkan Trump, bir inceleme donana kadar 20 Ocak'ta bir dondurucu verdi. Bazı kuruluşlarda anketi tamamlayacak çalışan yoktur.

Anketin dağılımı, yardım kuruluşları için sekiz haftalık bir roller coaster yolculuğundaki en son dönüş. Kaos, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın çalışanları ve yüklenicileri için durdurma çalışması ile başladı ve yüz milyonlarca dolarlık geri ödeme de dahil olmak üzere tüm fonların dondurulması. Bunu, yaşamı sağlayan tıbbi tedavi ve gıda yardımı sağlayan kuruluşların işlerine devam etmelerini sağlayan bir feragat sağladığı bir süreç izledi.

Sonra geçen Çarşamba 5.000'den fazla proje ve programın fesih vardı. O zamandan beri, bazı projeler tamamen restore edildikleri ve diğerlerinin yalnızca önümüzdeki ay süresi dolmuş olan orijinal feragat koşullarına geri yüklendikleri bildirildi. Neredeyse hiç kimse yenmeden oldukları araçlardan birini görmedi.

Çarşamba günü, Yüksek Mahkeme, hükümetin donmuş yabancı yardım yayınlamak için bir ön plan emrini gözlemlemek zorunda kaldığına karar verdi. Ancak, bu karar binlerce projenin zaten iflas etmesinden sonra geldi.

Yeni anket, Yüksek Mahkeme değerlendirilmeden önce birçok kuruluşa gönderildi. Dışişleri Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

60 ülkede sağlık ve insani yardım sağlayan bir kuruluş olan FHI 360 sözcüsü Christy Delafield, “Bu süreç şaşırtıcı: önce yaşamı sağlayan programları yeniden başlatmamız istendi, ancak bunun için para almadık ve şimdi daha önce kontrol edilen ve daha önce feshedilen programları kontrol etmemiz isteniyor.” Dedi.

Yeni araştırmalarda, binlerce gıda yardımı, sıtma kontrolü ve tüberküloz tedavi projeleri dahil olmak üzere hibe alıcıları soruluyor. Ayrıca, yasadışı göçün feshi ve “cinsiyete özgü ideolojiye karşı” savunması da dahil olmak üzere Trump hükümetinin en iyi siyasi hedeflerinden bazılarını içeren bir kontrol listesi sunuyor.

Bir projenin her hedefe ne kadar iyi hizmet ettiğine bağlı olarak, 150 karakterden (yaklaşık 35 kelime) ve 1 ila 5 puandan ötürü cevaplar sağlar.

Anketin soruları altında, kelimenin tam anlamıyla aşağıda belirtilmiştir:

• Bunun bir DEI projesi olmadığını ve bu projenin DEI unsurlarının olmadığını doğrulayabilir misiniz?

• Bunun bir iklim veya “çevre adaleti” projesi olmadığını veya bu tür unsurları dahil ettiğini doğrulayabilir misiniz?

• Bu proje, Çin de dahil olmak üzere resim etkisinin etkisine karşı koyma çabalarını ne kadar etkiliyor?

• Bu projenin Fentanil nehri, sentetik ilaçlar ve öncü kimyasalların ABD için sınırlaması üzerinde nasıl bir etkisi var?

• Bu proje doğrudan ABD tedarik zincirlerini güçlendirmeyi veya nadiren mineralleri güvence altına almayı etkiliyor mu?

• Bu proje doğrudan yasadışı göçmenliğin sınırlandırılmasına veya ABD sınır güvenliğini güçlendirmeye katkıda bulunuyor mu?
26 Şubat'ta yardım kuruluşları tarafından sunulan bir şikayette, ABD'deki kesintileri izleyen Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “herhangi bir USAI taahhüdünün bireysel olarak gözden geçirilmesi sürecinin sonuçlandırıldığını” ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun şimdi “herhangi bir fiyat için nihai bir kararı tamamladığını” açıkladı. Dışişleri bakanlığının (hibe yerine) yaklaşık 297 sözleşmesinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

5 Mart'ta yapılan bir kayıtta, hükümet “neredeyse mevcut sözleşmelerin ve hibelerin bireysel bir incelemesini” ve Dışişleri Bakanlığı'nın “neredeyse hepsinin” ve ABD'nin dış yardımının finansmanının “bireysel olarak kontrol edildiğini” söyledi.

6 Mart'ta sunulan bir mahkeme kararına uygun bir raporda hükümet, “çoğu” sözleşmelerin bireysel olarak kontrol edildiğini “söyledi.

Georgetown Üniversitesi Hukuk Profesörü David A. Super, Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının “kendilerini mahkemeye ve avukatlarına maruz bıraktıklarına” dair bir kanıt olmadığında defalarca bireysel bir inceleme yaptıklarını söyledi.

Yetkili, incelemenin hibe alıcılarından bilgi toplamayı içermesi gerekmese de, bu anketi bilginin gerekli olduğu anketi göndererek hükümeti ima etti.

“Burada faaliyetlerinin ABD dış politikasını destekleyip desteklemediğini bilmek için bu şeyleri bilmemiz gerektiğini söylüyorlar, ancak değerlendirmemizi gerçekleştirdiğimizde bunları bilmiyorduk” dedi.

Anket, Küresel Sağlık Bürosu, Gıda Güvenliği Bürosu, Baş Ekonomist Ofisi ve Demokrasi, İnsan Hakları ve Yönetişim Ofisi de dahil olmak üzere 32 farklı USAI departmanı tarafından finanse edilen projelere gönderildi.

Karoun Demirjian Rapor raporları.