Yaşlılar ve gençler yine konuşuyor

Seksenler

Yeni Üye
Cuma günleri sabah 10'da Richard Bement ve Zach Ahmed haftalık görüntülü sohbetlerine giriş yapıyorlar. Onları bir araya getiren program, çevrimiçi tartışma önerileri sunuyor ve sanatla ilgili etkinlikler öneriyor, ancak ikisi bunu büyük ölçüde görmezden geliyor.

Oxford, Ohio'daki Miami Üniversitesi'nde tıp öğrencisi olan 19 yaşındaki Bay Ahmed, “Bizim için önemli olan şeyler hakkında konuşmaya yeni başladık” dedi.

İkilinin bir yıldan fazla bir süre önce bir araya gelmesinden bu yana konuşulan konular arasında şunlar yer aldı: Milford Township, Ohio'da emekli bir satış müdürü olan 76 yaşındaki Bay Bement'in liderliğindeki uzun bir araştırmada Pink Floyd; dini inançları (yaşlı muhatap Piskoposluklu; genç muhatap Müslüman); aileleriniz; cinsiyet normlarının değiştirilmesi; ve Bay Ahmed'in kendi çabaları da dahil olmak üzere şiir.

Bay Bement, “Bu iki neslin iletişim kuramayacağına dair bir yanılgı var” dedi. “Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum.”

“Zach bana organik kimya dersini ve 2024'teki öğrenciliğini anlatıyor. Zach'e bana o olmanın nasıl bir şey olduğunu anlatma fırsatını veriyorum, ya da tam tersi.”

Miami Üniversitesi, nesiller arası anlayışı teşvik eden bir program olan Opening Minds Through Art'ı 2007'de başlattı ve 2022'de çevrimiçi bir versiyonunu başlattı. Bu dönem video programına yaklaşık 70 çift kaydoldu. İlave 73 öğrenci, bir huzurevinde, yaşlılar merkezinde ve yetişkinlere yönelik bir günlük programda demans hastalarıyla birlikte OMA'nın sponsorluğunda sanat etkinliklerine katılıyor.

Generations United'ın genel müdürü Donna Butts, bu tür çabaları destekleyen binlerce benzer programın bulunduğunu söyledi. Nesiller arası programlar, küçük çocukların kreşlerde huzurevi sakinleriyle oynamasına, yaşlı yetişkinlerin ve ilkokul çocuklarının topluluk bahçe işlerine katılmasına veya öğrencilerin ve yaşlıların iklim değişikliğine karşı güçlerini birleştirmesine olanak tanır.

Nesiller arası iletişim üzerine araştırmalara öncülük eden Cornell gerontoloğu Karl Pillemer, “Toplumumuzda yaş ayrımcılığı arttıkça, bunun üstesinden gelme isteği de kesinlikle arttı” dedi.

Erken emeklilik, yaşa göre ayrılmış barınma ve kilise üyeliği ile geleneksel sosyal organizasyonlardaki düşüş gibi faktörler, “nesiller arasındaki doğal etkileşim fırsatlarının azalmasına” yol açtı Dr. Pillemer.

Reklam, eğlence ve teknolojiye işaret ederek, “Yaşlıların nadir olduğu endüstriler var” diye ekledi. “Çoğu insanın ağı yalnızca kendilerinden 10 yaş büyük veya 10 yaş küçük kişilerden oluşuyor.”

Önemli olan nedenlerden biri, yaşlı ayrımcılığının yaşlı yetişkinlerin sağlığı üzerindeki belgelenmiş etkisidir. Çalışmalar, yaşlı insanların yaşlanmaya yönelik olumsuz tutumlarının etkisini defalarca göstermiştir; bunların çoğu Yale psikoloğu Dr. Becca Levy, yaşlanmaya karşı olumsuz tutumlar ile felç ve kalp krizi gibi kardiyovasküler olayların yanı sıra depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik hastalıklar arasında bağlantılar buldu.

Öte yandan yaşlanmaya karşı olumlu tutum sergileyen kişiler hafıza ve işitme testlerinde daha iyi performans gösteriyor, fiziksel performansları daha iyi oluyor ve sakatlık dönemlerinden daha çabuk iyileşiyorlar. Ve daha uzun yaşıyorlar.

Yaşla ilgili tutumlar çocuklukta erken dönemde gelişir, ancak değiştirilebilirler, diyor Dr. Levy öğrendi. Nesiller arası programlar bunlara karşı koymanın bir yoludur.

Örneğin, çeşitli OMA çalışmaları, tek bir dönem sonrasında öğrenci katılımcıların demanslı kişilere karşı genel tutumlarının geliştiğini ve kendilerini daha rahat hissettiklerini göstermiştir.

Başka bir çalışmada, genç katılımcılar, katılmayan öğrencilere kıyasla demanslı yaşlı insanlara karşı daha fazla sevgi, akrabalık, katılım ve coşku geliştirdiler. OMA'ya katılan tıp öğrencileriyle yapılan araştırmada da benzer sonuçlar bulundu.

Buna ek olarak, “Nesiller arası programlar hakkında daha fazla bilgi edindikçe ve karşılaştırma gruplarıyla yeterince yüksek kaliteli çalışmalar elde ettikçe haberler daha iyi hale geliyor” dedi Dr. Nesiller arası programların genç katılımcılar arasında yaşlı ayrımcılığını önemli ölçüde azalttığını ortaya koyan 2019 meta-analizinin baş yazarı Pillemer.

Dokuz ülkeden 23 nesiller arası program çalışmasının yakın tarihli bir meta-analizi, yaşlı yetişkinlerde depresyonun azalması, daha iyi fiziksel sağlık ve artan “üretkenliğin” dahil olduğu ek etkiler buldu. Etkiler küçüktü ancak istatistiksel olarak anlamlıydı.

Üretkenlik bir miras bırakma arzusudur. Dr. Pillemer bunu “yaşlıların, genç nesillerin artık deneyimleyemeyecekleri daha iyi bir dünya yaratmalarına yardımcı olan gelişimsel bir ihtiyacı” olarak tanımlıyor.

Örneğin, Rochester, New York'ta Gençleri Güçlendirme Merkezi'ndeki genç personel, Clarissa Street Legacy adlı bir topluluk grubunun yaşlı üyeleriyle birlikte çalışarak canlı bir siyah topluluğu bir binanın inşası yoluyla belgeleyen bir film ve sergi hazırladı. onlarca yıl önce neredeyse yok edildi.

Mahallede büyüyen ve yerinden edilmeye tanık olan 77 yaşındaki Kathy Sprague-Dexter, “Gençler ellerinde kameralar ve mikrofonlarla evimize geldiler, bize sorular sordular ve Clarissa Caddesi'nin bizim için ne anlama geldiğini anlatırken dinlediler” dedi. “Bizim düşüncemiz burada daha fazla kalamayacağımız yönündeydi. Gençlerin bunda rol almasına ihtiyacımız var.”

Belgesel ülke genelindeki lise ve kolejlerde gösterildi; Sergi, şehir merkezindeki bir sanat alanında birkaç hafta kaldıktan sonra 21 Şubat'ta Rochester Halk Kütüphanesi'nde yeniden açılıyor.

Bayan Sprague-Dexter, “Gençler, onların yaratıcılıkları, becerileri ve bağlantıları olmasaydı bunu başarabileceğimizi düşünmüyorum” dedi. “Yükü taşıdılar”

Birden fazla nesil arasındaki uçurumu kapatma girişimleri her zaman başarılı olmuyor. Programlar gelir ve gider. Generations United tarafından 2022'de yapılan bir anket, katılan nesiller arası programların yüzde 40'ının on yıl veya daha uzun süredir faaliyette olduğunu, ancak neredeyse yarısının yalnızca geçen yıl başladığını ortaya çıkardı.

“İnsanları bir odaya tıkıp bir şeylerin olmasını bekleyemezsiniz” diyor Dr. Shannon Jarrott, Ohio Eyalet Üniversitesi'nde gerontolog ve araştırmacı. En etkili programlar, yaş yelpazesinin her iki ucundaki katılımcılara, tüm taraflara uygun aktivite ve ekipmanlarla hazırlık eğitimi sağlar.

“Tutarlı bir eşleşme” ile en iyi şekilde çalışırlar, böylece aynı iki kişi “bu ilişkiyi kurmaya devam etme şansına sahip olur”, Dr. Jarrott. Daha sık etkileşimlerin daha büyük etkiye sahip olduğu görülmektedir.

“Gerçekten işe yarayan şey eşit temastır” dedi Dr. Pillemer. “Bu sadece bir gencin yaşlı bir insana yardım etmesini konu alan bir yardım projesi değil.”

“İnsanların bir eş bulma veya kuraklıkta ürün yetiştirme konusunda tavsiye almak için topluluktaki en yaşlı kişiden başka birine başvurmasının üzerinden yalnızca 150 yıl geçti” diye ekledi. “Bunun gerçekleşmediği bir topluma sahip olmak tehlikeli bir deney.”

Bay Ahmed ilk başta bir sosyoloji profesörünün ek ders alması için kendisine önerdiği programı bir tür iyilik olarak gördü.

“Hiçbir şey kazanamayacağımı umarak kaydoldum” dedi. “Yaşlı insanların yaşlanması fikri oldukça moral bozucu. Hayatında birçok insanı kaybedersin.”

Ancak Bay Bement ile görüşmeler geliştikçe Bay Ahmed, programın kendisine de yardımcı olduğunu fark etti. Bay Ahmed, Bay Bement hakkında “Tarih kitaplarında okuduğum şeyleri o yaşadı” dedi. “Yaşlı insanlara yönelik basmakalıp, damgalanmış bakış açısını değiştiriyor. Onların hikayeleri, deneyimleri ve benden daha fazla hayatları var.”

İkisi şu anda üçüncü dönemlerini yaşıyorlar. Bir kez akşam yemeğinde şahsen buluştular. Bay Bement, “Harikaydı” diye hatırladı. “Hayatım bu ilişki sayesinde zenginleşti.”

Gelecek yıl devam edebilir mi? “Neden?” dedi Bay Ahmed. “Bu arkadaşlığa gerçekten değer veriyorum.”

Bay Bement konuşmak için iki yeni öğrenci getirdi ancak Bay Ahmed'e her zaman zaman ayıracağını söyledi.